Mälestise nimi Kamin, 19.saj. (marmor)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Küttekeha.

Mälestise tunnus

Algne Suuremõisa lossi kamin 19.sajandist. Üks vähestest säilinud originaalseist intrjöörielementidest.

Algne kamin 19.sajandist. Kaitse all 1983.a.

Materjal: marmor.
Dateering: 19.saj.
Mõõtmed: üld h 124,5, üld l - 157,5, pealmise plaadi süg. -35,3, küljesamba l -17-17,2; süg. -28,5, kaminasuu l -118, põrandaplaat 145x 38. Kõik mõõtmed cm.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): marmoris praod, kaunistustel tükke ära murtud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klassitsistlikus stiilis ja tagasihoidliku kujundusega kamin kuulub stiilikriitiliselt 19.sajandisse. Kamin on lahtise koldeavaga ja asub põrandaga ühel kõrgusel. Seinapinnast eenduva korpuse ehitus koosneb kahest kandilisest väljastpoolt marmorplaatidega kaetud küljepostist, mille kohale ava peale jääb eest marmorplaadiga kaetud kandetala. Kaunistuselemendiks on küljepostide kohal plastilised akantusrosetid. Kandetala peal on astmeliselt väljapoole laienev marmorplaat. Kaminasuu on seest vooderdatud valgeks värvitud šamottkividega. Kamina ees, põrandas, on marmorplaat. Kamin ei ole kasutatav. Toimunud on ümberehitus. Puudub kamina suus olnud kolde alus.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane