Mälestise nimi Vitraaž, V.Sein, 1993 (klaas, tina)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Kiriku sisemiljööd rikastav heatasemeline dateeritud kunstiteos 20.saj. lõpust.

Ajalugu

Teatmed ajaloost: Liivi sõja ajal 1575 aastal, peale venelaste-tatarlaste rüüsteretke ja kiriku purustamist müüriti lõunaaken kinni. Aken avati 1970-ndate aastate lõpus ja taastati ehisraamistik Pühalepa kirik projekteeriti kontsertsaaliks R-Projektis arh. Buldase poolt. Interjööri üheks elemendiks pidid kujunema ka akende vitraažid kooriruumis.

Materjal: tina, klaas.
Autor, valmistamise koht: Klaasi- ja maalikunstnik Valev Sein
Mõõtmed: akna h- 370 cm, l- 91,5 cm. Neliksiiru l- 60 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kiriku restaureerimise käigus avati kooriruumi lõunaaken ja taastati Muhu kiriku eeskujul gootipärane kivist ehisraamistik. Klaasikunstnik Valev Sein on kujundanud aknaraami vitraaži, milles on kasutatud tinaraami ja värvilist, osaliselt ka maalitud klaasi. Kahel akanaviilul on ühtne kompositsioon, millel kujutatakse “kalameest võrkudega”. Värvigammas tomineerib ülevalpool oranžikaskollane ja valge-läbipaistev toon, allpool aga põimub kollane merd sümboliseerivate siniste ja roheliste toonidega. Neliksiirus on keskel pöörisrosett -karikakar, mille taga on lillas toonis malta risti haarad oranžil taustal.
Vitraaž paigaldati 1993. aastal.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane