Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne tulega, 19.saj. (pronks)

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Ajasuomase kujundusega tüüpiline laevalgusti 19.sajandist

Arvele võetud 1977.a.?

Tehnika: monteeritud, trugitud, valatud.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: üldh- 120 cm, l- 110 cm; haarakroonide vahe tüvesel 20 cm, alumise haara pikkus keskmise küünlani 29 cm, kahe lisahaara pikkus 20/22 cm ja nende küünalde vahe 30 cm. Küünlataldriku d- 10,7 cm. Kera d- umb. 18,5 cm. Haara ristlõike l- 1 cm, h- 1,8c
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): messingplekk on kohati tuhmunud mustaks.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Väljapressitud detailidest kolmnurk siluetiga messingist ripplühter on kahe krooniga ja kahekümne tulega. Visuaalselt suuremast ja väiksemast pungisest vaheldumisi koosnev tüves lõpeb üleval kuueharulise ehiskrooniga ja all messingplekist trugitud keraga (keskel liitekant). Kera all on treitud ovaalvööt-rihvprofiiliga fiaal. Iseloomulikuks detailiks on nelinurkse ristlõikega väljapressitud messingplekist S-kujulised haarad, mis moodustavad lõpetustes kaunistavaid madarrist-vorme. Sellised haarad on kinnitatud tappühenduses vaheketastele tüveses; ülemisel viis haara rasvataldriku ja küünlapiibuga; alumisel viis suuremat, kusjuures küünlataldriku alt, vahedetailist, hargneb väljapoole veel kaks haara rasvataldriku ja piibuga. Lühter on kohandatud elektrile (valged küünlad elektripirnidega). Messingpleki pind on poleeritud ja läikiv.
Puuduvad signatuurid. Stiilikriitilise analüüsiga dateering jääb 19.sajandisse, tegemist on massproduktsiooniga.
Mälestise asukoht kirikus: kooriruumis.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane