Mälestise nimi Skulptuur "Kivijüri", E.Taniloo, Ü.Sirp, 1966 (graniit)
Mälestise vana number aj. 852

- Evald Teras. Mõni sõna Kivi-Jürist. Hiiu Leht 18.05.2007
- Harda Roosna. Amet lubaks Kivi-Jüri muuseumi viia. Hiiu Leht 29.07.2022

Materjal: graniit.
Autor, valmistamise koht: Endel Taniloo, Ülo Sirp
Dateering: 1966
Mõõtmed: üldh – umb. 430 cm, postamendi h- 260 cm, l- 175 cm, sügavus 206 cm. Pea l- umbes 160 cm. Teksti h- 24 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): taustaribal suurte tähtedega madalreljeefne tekst:
HIIUMAA KAITSELAHINGUTE KANGELASTELE (sama vene keeles) 1941
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Skulptuur koosneb nelinurksest tahutud külgedega pruunist graniitpostamendist, mille peale on tõstetud suur samast materjalist täkkelise faktuuriga modelleeritud sõduripea Nõukogude armee kiivriga. Graniittahuka esikülje keskel on madalamaks lõigatud taustaribal suurte tähtedega madalreljeefne tekst. Skulptuuri ümbrus on kujundatud mahalaotud tahutud pinnaga graniitplaatide ja madalhaljastusega..
Teatmed ajaloost: Skulptuur on arvel ajaloomälestina nr. 852, kui 1941.a. kaitselahingute mälestusmärk. Nüüdseks on maaslamanud poleeritud pinnaga sissegraveeritud Hiiumaa kujutise ja tekstiga tahvel skulptuuri juurest eemaldatud.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane