Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19. saj. (valutsink, pronksvärv)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Kirjeldus

Seinalühter koosneb ladina risti kujulisest seinaplaadist, viinamarjaväädi kujulisest konsoolist ja profileeritud rõhtpuust, mille välisotsale, paralleelselt seinaga, kinnitub kolmeks laineks painutatud ümar toru. Toru kolmele laine harjale on kinnitatud küünlataldrikud. (L. Krigoltoi, 2001)

kesklöövis lõunapoolsetest keskmisel piilaril

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 616-K (üks 18 seinalühtrist pikihoones)

Materjal: tsink, raud, pronksvärv.
Tehnika: valatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: risti h 55 cm, laius 18 cm; üldlaius 59 cm, sügavus 57 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): risti külghaarad on asendatud puidutükkidega. (L. Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Valutsinkdetailid, nagu viinamarjaväät kahe viinamarjakobara ja nelja lehega, neliksiirudega kaunistatud ristikujuline seinaplaat ja profileeritud rõhtpuu on modelleeritud raudlattile ja rauast kanttorule. Kinnitus seina külge on viie kruviga. Madalad, ülespoole keeratud välisservaga plastmassist küünlataldrikud on sekundaarsed (võrreldes N-löövi küünlataldrikutega, on asetus ümartorule tagurpidi). Küünlapiibud puuduvad. Kõik seinalühtri osad on üle värvitud pronksvärviga. Lühter on seadistatud elektrivalgustusele.
Dateering põhineb stiilikriitilisel analüüsil. Konsool ja rõhtpuu pärinevad ajast, mil kirikus oli ilmselt kasutusel gaasivalgustussüsteem, laineline haar küünaldega pärineb 1950-ndate aastate algusest, kui kirik seadistati elektrisüsteemile. (L. Krigoltoi, 2001)