Mälestise nimi Seinalühter, 17.saj. I pool (vask)
Mälestise registri number K3511

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Eesti kirikuis esinenud tüüpiline seinavalgusti renessansiajast, millest praeguseks on säilinud vähesed.

Kaitse all 1983.a.

Materjal: messingplekk, vaskplekk.
Tehnika: kohrutatud.
Dateering: 17. saj. I pool
Mõõtmed: Üldh – umb. 45 cm, l- 100 cm, sügavus (kaugus seinast) 57 cm. Seinaplaadi d- 29,5 cm. Peahaara taldriku d- 25,5 cm, h- 6,5 cm. Külghaarade taldrikute d- 21,5 cm, h- 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Lagunenud tükkideks. Seinataldriku välisrant murenenud katki.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Renessanss-stiilis kolme tulega messingplekist seinalühtri vorm koosneb kohrutatud seinaplaadist-taldrikust, mille keskele kinnitub vertikaalse nurga all ja ümaralt väljapoole tõusev vaskplekist kokkukeeratud tüveshaar, mille külge kinnituvad teine teisele poole klambrisse voluutjaks painutatud lisahaarad. Peahaar on liigendatud kolme vurrmuhviga, millede vahele jääb joon- ja poolkaarpunstliga pealelöödud geomeetriline pindornament. Sarnase faktuurmustriga on kaunistatud ka külghaarad. Kohrutatud taldrikud on kaunistatud täppidest ja poolkaartest koostatud mustritest ja ühest madalreljeefsest munavöödist. Keskseks on aga uurendatud kontuuriga väänornament. Sarnase pinnadekooriga on ka seinataldrik, kuid väänornamendi sisse on liidetud sõõrid lilleõitest- tulp, granaatõunaõis, ristikheinaõis-nupp ja rosett.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane