Mälestise nimi Kroonlühter kümne tulega, 17.saj. (pronks)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Muinsuskaitse all alates aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis 619

Materjal: kollane metall.
Tehnika: valatud.
Dateering: arvatavasti 19. sajandi II pool
Mõõtmed: kogukõrgus ca 61 cm, kera horisontaal-Ø ca 18 cm, riputusaasa kõrgus 9, 3 cm, laius 8, 2 cm; haara diagonaalpikkus 32,5 – 34,5 cm, rasvataldriku Ø 12,5 –12,8 cm, küünlapiibu kõrgus ca 9, 8 cm, 9 tihvti kõrgus 6-6,3 cm (üks järeletehtud – kõrgus 6,4 cm)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tugevasti mustunud, oksüdeerunud (eriti haarad ja taldrikud). Haaral nr. 6 parandatud murdekoht, üks väädiharu murdunud. Väikese kahjustusega (kild väljas) on rasvataldrikud nr. 7, 8, 9; 8. küünlapiibu küljel mõlk.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 17. sajandile iseloomuliku kujundusega üherealine kroonlühter on tõenäoliselt valatud 19. sajandi II poolel. Balustertüvisele, mille lõpetab all balusternupuga lõppev kera ja tipus lihtne ümarik riputusaas, kinnituvad haarad (haara tipus kausjas põhja-randiga rasvataldrik ja silinderjas küünlapiip) tihvti abil. Tihvtid on balustrikujulised.Haarad nummerdatud araabia numbritega (1-9, haar nr. 10 tähistuseta; number ka küünlapiibu küljel ja rasvataldriku all). Oli seadistatud elektrivalgustusele, juhtmeava
kõigis rasvataldrikutes ja piipudes.
Paiknes lõunalöövis läänepoolsena; vargusjärgselt – demonteerituna pastoraadis.