Mälestise nimi Kroonlühter kuueteistkümne tulega, annet.1766 (pronks,graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooliselt huvipakkuv ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti barokiajast 18. sajandist.

Nimetuse täpsustus: Kroonlühter kuueteistkümne tulega. 18. (annetatud 1766) – 19. saj. (messing, valatud, graveeritud). Reg. nr. 3567

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aastatest (nr. 868 - kroonlühter aastast 1766, kingitud Otto Heinrich ja Hans Christoph Wrangell’i poolt).
Alates 1981 – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 107

Tehnika: graveeritud, monteeritud, treitud, valatud, kullatud osaliselt.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 19. sajandil (1889?) ümber valatud, osaliselt (kera) 18. sajandi II pool (umbes 1766)
Mõõtmed: Ø ca 150 cm, kõrgus ca 130 cm, alumise haara pikkus ca 68 cm, alumise haara kõrgus ca 41 cm, alumise rasvataldriku Ø 20, 5 cm, ülemise haara kõrgus ca 30 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): keral graveerituna annetustekst: ANNO 1766 D. 24 JUNY IST DIESE CRONE DER ST. MICHAELY: ODER KEGELS. KIRCHE ZUR ZIERDE VON: DEN EN BEIDEN BRÜDER MAIORS OTTO. HEINDRICH: UND. HANS. CHRISTOPH. WRANGELE: VER. EHRET WORDEN
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, tugevasti määrdunud (tolmune, linnuväljaheite jälgi), kullatis kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokset tüüpi kaherealine kirikukroonlühter,
kummaski reas 8 haara; küünlapesad silindrilised, haarakinnitus balusterjate tihvtidega, markeering numbritega (sarnaselt kui kroonlühtril reg. nr. 3592), keral ääristavad tekstiridasid 10 treivööti.
Seadistatud elektrivalgustusele (juhe läbib rasvataldrikuid ja küünlapesasid; kinnitatud teibiga)
Lõunalöövis läänepoolne
A. Köögardal. Keila kihelkonnaloost. Tallinn, 1924, lk. 20: Kroonlühtrid. Neid on kirikus praegu seitse… Wanemad kirikus olewad kroonlühtrid on: 1) kirikusse sisse mines esimene paremat kätt, kuupäewaga 24. juuni 1766, Otto Hiendrich ja Hans Christoph Wrangelli nimedega, Wrangellide pärismatuseplatsi kohal…