Mälestise nimi Kroonlühter kaheksa tulega, annet. 1659 (pronks, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooliselt väga huvipakkuv ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aastatest (nr. 866 - Kroonlühter aastast 1659, annetatud Kohna Jaani poolt, Lambapeh Jüri mälestuseks), alates 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 635

Tehnika: graveeritud, monteeritud, treitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu valumeister
Dateering: 17. sajandi II pool (umbes 1659)
Mõõtmed: Ø ca 115 cm, kõrgus ca 125 cm, rasvataldriku Ø ca 15 cm, haara pikkus ca 48 cm, ehishaarade kõrgus ca 20, 5 cm, kera Ø ca 28 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): keral graveeritud annetustekst: Ao 1659  ALS  ANTHONIUS  HEIDRICHS  REVALIENS  HI PRIESTER WART  HAT  KOMNA  IAHN  WEGEN  TES  VON  IHM  VNVER HOFFENTLICH  ENTLEIBTEN LAMBAPEH  IVRR  GEGENWERTIGE  KRONE  IN  DISE  KEGELSCHE  ODER MICHAELIS  KIRCHE  GEBEN  MVSSEN GOTT ZV  EHREN  VNT  DEN ENTLEIBTEN  ZVM  AN  GEDENKEN
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kroonlühter rikutud asjatundmatu puhastamisega happe abil (tehases „Vasar“, 1980.a-d); tugevasti määrdunud (paksult tolmune, ämblikuvõrgud); paaril rasvataldrikul valuvigu, ühel serv murdunud; kõigil küünlahaaradel ehisdetail (obelisk) puudub; ülemise ilu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kaunis barokne üherealine kroonlühter rohke dekoori ja pika annetus¬kirjega, kahe rea ehisdetailidega (õiekellukaga lõppevad haarakesed); tipneb täisplastilise naisfiguuriga; kera all lehtkraega kobar (piiniakäbi); rasvataldrikud rõõnelised, küünlapesad balusterjad; haarakinnitus kalasabatapiga (markeering täppidega).
Seadistatud elektrivalgustusele (juhtmed kinnitatud teibiga)
Pikihoones idapoolseim
Lambapeh Jüri mälestuseks), alates 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 635
A. Köögardal. Keila kihelkonnaloost. Tallinn, 1924, lk. 20: Kroonlühtrid. Neid on kirikus praegu seitse… Kõige huwitawam on üks kolmas wanaaegne kroonlühter, mis kantsli ja kolmada samba wahel ripub. See kannab järgmist tähtsat saksakeelset pealkirja, mis eestikeeles nõnda oleks: “Kui tallinlane Antonius Heidrich siin preestriks oli, aastal 1659, pidi Kohna Jahn tema poolt kogemata ära tapetud Lambapeh Jürri pärast käesolewa kroonlühtri sellesse Keila wõi Mihkli kirikusse andma Jumalale auks ja tapetule mälestuseks.”