Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Maailmasõjas sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Endise Jaamaküla koolimaja kõrval tee ääres asub vennashaud mõõdus 27x12m. Hauaplatsile istutatud kased. Mälestusmärgini viib dolomiitplaatidega sillutatud tee. Hauaplatsil dolomiitplokkidest sammas, kõrgus 3.60, samba laius 1.27, paksus 0.50. Sambal esiküljel ülalt alla kulgev süvis. Süvise samba keskosas süvises dolomiitblokk mõõdus 0.40x0.30, sellel väljaraiutud numbrid 1941/1945. Numbri kõrgus 15cm.
Samba allosas sisseraiutud tekst:” Au/ kangelas/ tele, kes/ langesid/ lahingutes/ kodumaa eest.” Kõrval tekst:” слава/ героям/ павшим/ в боях/ за родины. „

Ühishaud asub endise Jaamaküla koolimaja kõrval tee ääres.

Mälestise ajalugu

1947.-1948.a. püstitati hauale betoonist valatud obelisk. 6. mail 1983.a. avati ühishaual uus mälestussammas, autor T. Mägi.