Mälestise nimi Ratasrist, 15.saj.? (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauarist.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Eesti
Dateering: 16/17. saj
Mõõtmed: laius max ca 86 cm, paksus 10 – 11 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ratasristi jalamiosa on hävinud, samuti enamus ratta alumisest poolest ning risti alumine haaraots – kinnitsementeeritud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kiriku läänefassaadi kaunistuseks müüritud nime ja daatumita, laienevate haaraotstega ratasrist (portaalist põhja pool), mis tüübilt sarnaneb ratasristidega, mis kuuluvad kas 16. sajandi lõpukümnendisse (näiteks Suure-Jaanis, aastast 1598) või 17. sajandi I veerandisse (näit. Kullamaal, aastast 1621). Oletuslikult võis rist (samuti ka paarik reg. nr. 3657) paikneda kirikuaias vana käärkambri lähedal selliselt, et 1856. aasta juurdeehitusele ette jäi, aga võimalik ka, et ristid müüriti läänefassaadile torni ümberehitusajal 1873.