Mälestise nimi Kantsel, A.Pampe, 1613 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Tuntud Eestis teotsenud renessansskujuri kunstiväärtuslik teos 17.saj. I poolest.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 647

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Pampele (saabus Tallinna 1613, suri 1657) või kellelegi tema õpilastest omistatav
Dateering: 17. sajandi I pool
Mõõtmed: Kristus, Matteus, Johannes – kõrgus ca 41 cm, laius ca 18 cm; Luukas – kõrgus ca 41 cm, laius ca 17 cm; Markus – kõrgus ca 43 cm, laius ca 18 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Trepisamba ülaosas, allpool simsi hammaslõikeriba on samamoodi loetav nimi SALV ATOR.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Figuuridelt on kaotsi läinud: Kristuse parema õnnistusasendisse tõstetud käe kaks esimest sõrme, Markuse vasaku käe väike sõrm, Matteuse parema käe väike sõrm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tallinna 17. sajandi I poole, renessansist barokile üleminekuaja meistrile Adam Pampele (saabus Tallinna 1613, suri 1657) või kellelegi tema õpilastest omistatav, algselt polükroomne nikerdustega kantsel, mis praegusel asukohal alates ristlöövide juurdeehitusest 1890. aastal. Algselt on kantslikorpus olnud viie tahuga, praegu neljatahkne. Osa detaile (sh. jalg) 1890. aastast. Samast, 1890. aastast ka värvkate (võib olla ka hilisem).
Kantslikorpuse külgedel, soomuslitritena viimistletud äärise ja lukukiviga nishides asetsevad evangelistide nikerdkujud (trepi poolt arvates): Matteus, Johannes, Luukas, Markus. Tahkude (kõrgus 110 cm, laius 67 cm) liitekohtades joonia kapiteeliga sambad, mis toetuvad risttahukakujulistele konsoolidele, mille esikülge kaunistab kõhrmotiiviline nikerdus. Konsoolide alla kinnituvad treitud balusternupud. Korpuse ülaosas hammaslõikevöönd; karniisi profileering lihtne. Kantslitrepi külgrinnatis dekoorita. Trepirinnatise esiposti krooniv Kristuse figuur pärineb viiendalt korpusetahvlilt.
Algne polükroomia on paksult ülevärvitud õli- (pruuni erinevad toonid, sinine, rohekashall, kreem) ja pronksvärviga. Korpuse allosas on läbi värvkatte võimalik eristada algselt sinna kirjutatud olnud evangelistide nimesid.
Evangelistid on äratuntavad atribuutide järgi: ingel, kotkas, härg, lõvi. Kõik nad hoiavad käes raamatut, mis Markusel suletud, teistel avatud. Kristus hoiab vasakus käes valitsusõuna, millelt rist kaotsis. Kõik figuurid pikkade lokkis juustega (Markusel, Matteusel ja Kristusel ka vuntsid ja lõuahabe).

Eine Arbeit, die in der Werkstatt Pampes entstanden zu sein scheint, oder die noch wahrscheinlicher von einem Provinzmeister, der bei ihm gelernt hat, geschaffen wurde, ist die Kanzel in der Kirche zu Kusal…
(S. Karling. Holzschnitzerei u. Tischlerwerk der Renaissance u. des Barocks in Estland. Trt., 1943, lk. 162)