Mälestise nimi Altarimaal "Kolgata" , C.Walther, 1864 (õli, lõuend)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Tuntud baltisaksa kunstniku heatasemeline altarimaal 19.saj.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1981. aastast – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 180. Altarimaali autor kunstnik Carl Sigismund Walther (1783-1866) tuli Eestisse 1812. aastal peale Dresdeni Kunstiakadeemia lõpetamist ning on meie kunstiajalukku läinud portreemaalija ja litograafina. Ajavahemikus 1818 kuni 1865 maalis, enamjaolt alati ristilöödud Kristust koos leinajatega kujutavaid altaripilte paljudele Eesti kirikutele. (V. Vaga. Kunst Tallinnas 19. sajandil. Tln., lk. 37-41). Alles on umbes 10 maali.

Autor, valmistamise koht: Carl Sigismund Walther (1783-1866)
Mõõtmed: valgusmõõt ca 130 x 74 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali all paremas nurgas kunstniku signatuur (punase värviga): C. W.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind on tumenenud, üleni määrdunud. Maal paikneb kaarja ülaosaga profileeritud, pronksvärviga kaetud raamis, millel on ca 1, 5 cm laiune must siseliist.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarimaal “Kristus ristil” kujutab kompositsiooni Ristilöödust ja ristijalami kõrval seisvatest meesfiguurist – apostel Johannes ja naisfiguurist – Jeesuse ema Maarja. Ristilöödu pea on langetatud parema õla poole, silmad suletud, jalalabad ristipuule naelutatud ülestikku, ta on riietatud valgesse niudevöösse, peas okaskroon. Pea kohal valge, pööratud üla- ja kaarduva alaservaga nimesilt: Jesus Nazarenus Rex Judaorum. Sini-punases rüüs valget pearätti kandev Maarja ja rohe-punases rüüs Johannes on mõlemad tõstnud pilgu ülesse. Johannes zhestikuleerib osutavalt Ristilöödule, Maarja käed on sõrmseongus. Pilvise ahetava taeva all taamal linnasiluett ja 2 palmi. Ristijalamil kivikuhelik, maapind kiviklibune ja üksikute rohututtidega.