Mälestise nimi Oreli prospekt, G.Normann, 1869, A.Terkmann, 1918 (puit)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Gustav Normann, A. Terkmann
Dateering: 1869, 1918 - ümber ehitatud
Mõõtmed: prospekti laius max 317 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Puldi sõrmlaual juugendlik kauni kalligraafilise kujundusega metallsilt (6, 9 x 1, 8 cm): A. A. Terkmann, Reval
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Üks register – pedaali Principal 16’ võeti 1931. aastal orelist välja, arvatavasti seetõttu, et oli niiskuse läbi kahjustatud ning kasutuskõlbmatu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuigi orel 1918. aastal August Terkmanni poolt ümber ehitati, säilis, osaliselt täiendatud kujul, Gustav Normanni 1869. aasta lauritsapäeval pühitsetud oreli pseudogooti stiilis prospekt. Prospekt on kujundatud eri laiusega gooti kaaravade kombinatsioonina, milles paiknevad tinaviled. Keskne kaarava omab kolmnurkset pealmikku, mille pinda kaunistab azhuurne roosakna motiiv. Prospekt tipneb fiaalide ja ristlillikutega. Värvitud helepruuni, rohekashalli ja punase õlivärviga ning pronksvärviga. Orelipult asetseb prospekti ees (organist istub prospekti poole seljaga).
Orel on Tallinna orelimeistri August Artur Terkmanni (1885-1940) töö 1918. aastast. Orelil 16 (miinus 1) registrit. Üks register – pedaali Principal 16’ võeti 1931. aastal orelist välja, arvatavasti seetõttu, et oli niiskuse läbi kahjustatud ning kasutuskõlbmatu. Siis tõmmati ka kogu orel seinast eemale, et jääks õhuvahe oreli ja seina vahele.
Orel on 2 manuaali ja pedaaliga. Tuulepõhjad registrikanalitega ja tõsteventiilidega. On kasutatud hulgaliselt mitmete vanemate orelite osi, põhiliselt Gustav Normanni 1869. aasta orelilt: prospekt (täiendatud), kanalivärk, osa vilestikust.