Mälestise nimi Altarimaal "Aita mind Issand. Kristus ristil" , A.Sprengel, 1883 (õli, lõuend)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Muinsuskaitse all alates 1981. aastast – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 217.

Muinsuskaitseameti poolt 1994 teostatud ülevaatusel hinnati kr. 30000.-

Autor, valmistamise koht: Albert Sprengel
Mõõtmed: valgusmõõt – laius ca 102 cm, kõrgus ca 170 cm. Laius koos raamiga ca 123 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali all paremas nurgas (diagonaalselt) on kunstniku signatuur ja daatum punase värviga: A.. Sprengel, 1883
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind üleni mõnevõrra mustunud; krakelüür; paremal poolel määritud mõne valge õlivärvi pritsmega.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ühele ainsale lõuendile maalitud kaheosaline kompositsioon, millest pildi valdava osa täidab “Päästa mind, Issand!” – Mt. 14, 28 – 31: nähes Jeesust merel kõndivat, astus Peetruski paadist lainetele ning läks Jeesusele vastu. Kuid tuule tõustes ta lõi kartma, ning uppuma hakates hüüdis Jeesusele: “Päästa mind, Issand!”. Jeesus, haarates Peetrusest kinni, noomis teda usunõtruse pärast. Valges rüüs ja vee peal seisev Jeesus ning tema käe haaranud pooleldi vette vajunud Peetrus on kujutatud maali keskel; tagaplaanil paremal näha jüngrite laevukest tormisel merel. Maali ülemises kolmandikus, s. o. kaareosas on kujutatud Ristilöödut sedavõrd madalal ristil, et leinavad Maarja ja Johannes ulatuvad seistes tema vööni ning Johannese käed on põimitud Jeesuse puusade ümber, Jeesuse jalge ette on kummardunud Maarja Magdaleena. Tegevus toimub natsareenlikult askeetlik-romantilises maastikus: hallikate kaljude vahel rohetav aas, piiratud kahest teerajast, taamal paremal sirgumas 2 küpressi, silmapiiril tume lauge mäestik.
Maal on raamitud kaarja ülaosaga lamedasse mustaks värvitud (ääreliistud pronksvärviga) puitraami laiusega ca 11 cm.

Theodor Albert Sprengel (1832 – 1900), Dresdeni ja Düsseldorfi koolitusega, Peterburi kunstiakadeemiast saanud vabakunstniku nimetuse. Tegutses Tallinnas joonistusõpetajana, kunstiarvustajana, tõlkija ja luuletajana. Tuntuim tema ajaloomaalidest – “Reformatsiooni algus Tallinnas”. Sprengeli maalitud on ka Jõelähtme kiriku altaripilt “Kristus ristil” (1889). Leesi altaripildi kompositsiooni eeskuju on saksa maalikunstnikult Adrian Ludwig Richterilt (1803 – 1884). Maalitud on professionaalselt, vaoshoitud romantilises tundegammas.