Mälestise nimi Altar ja altariaed, 19.saj. (puit, ôli)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega historitsistlik altar 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1981 – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 52

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Gustav Normann?
Dateering: 1870
Mõõtmed: altariseina laius ca 228 cm, altariaia kõrgus seest ca 93 cm, ees välisküljelt ca 105 cm, altarilaua pikkus 174 cm, laius 82 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): altariseina allosas altari kohal pühakirjasalmiga tekstiväli (valgusmõõt 29 x 126 cm):
Sest nenda on Jummal mailma armastanud, et ta omma ainosündinud Poia on annud, et ükski, kes temma sisse ussub, ei pea hukka sama, waid iggavene ello temmal peab ollema.
Joh. 3, 16.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, altariaed tugevasti määrdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti kujundusega altarisein koos altarilauaga (altariseina keskel teravkaarne nn. krabidega ääristatud ažuurne frontoon, külgedel ristlillikuga tipnev fiaal) samas stiilis (teravkaaremotiiv) polügonaalse altariaiaga. Praegused altariseina värvid: tumehall ja must, altariaia värvid: tumehall, must, punane; uksel messingkäepide; põlvitusäär – tume rohekashall . Kiriklikkude mälestusmärkide registreerimistöö Ristil 1934.a. suvel. Registreeris stud. theol. Raimond Peiker. TÜ raamatukogu fond 55, nim 3, sü 86, lk. 19: 1870.a. on valmistatud kiriku altar puust. Vanu altareid ei ole kohal olemas, vaid vana altar on viidud vastu kiriku nõukogu tahtmist Tallinna muuseumisse. Altari laud on puust, keskaegset altarikivi ei ole. Altari on valmistanud klaverihäälestaja K. Normann Tallinnast… Praegune altari pilt pandi koos altariga 1870.a. Normannile on 200 rubla makstud kõige töö eest.
Altari laua suurus: pikkus 173 cm, laius 80 cm, kõrgus 107 cm
Altari ette viib ainult 1 aste. Altari võre pikkus 2,15 m, laius 3, 62 m, kõrgus 0,95 m. Altari laius 2,20 m