Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19/20.saj. (pronks, kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kujundusega kirikuvalgusti 19. sajandist – 20. sajandi algusest

Muinsuskaitse all alates 1981 – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 57

Tehnika: kullatud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajandi viimane veerand
Mõõtmed: kõrgus ca 125 cm, Ø ca 105 cm, kera Ø ca 15 cm, alumise rea haara pikkus ca 43, 5 cm, ülemise rea haara pikkus ca 27, 5 cm, iludetaili pikkus ca 10, 5 cm, õie Ø 8, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): alumise haarakanduri serval tušikirjas muinsuskaitsemärgistus MKI 8 K 134
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, mustunud, osaliselt kullatis kulunud, kriimustusi, ülelakitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Enamlevinud tüüpi nn. romaani stiilis kroonlühter Tartu ettevõtja Eduard Drossi pikaajalisest toodangust (sarnased ka reg. nr. 3885, 3886). Kaherealine kroonlühter on kokku 12 küünlale: allreas kuus pikemat, ülareas kuus lühemat S-kujulist, ümarate otstega, lõpetuses kaarduvat haara. Haarad pinnakaunistusteta, kergelt lapikud. Tüvise tippu kinnitub 6 väikest õiemotiiviga iludetaili. All suhteliselt väike profileeritud keskvööga, alt balusternupuga kera. Haarad kinnituvad sõrmtapiga. seadistatud
elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud detaile mitteläbivalt
Pikihoone põhjalöövis idapoolne
Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi toodangu hulka - 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 19
Kiriklikkude mälestusmärkide registreerimistöö Ristil 1934.a. suvel. Registreeris stud. theol. Raimond Peiker. TÜ raamatukogu fond 55, nim 3, sü 86, lk. 40: Lühtrid 2. ja 3. (s.o. idapoolsed) on ostetud kiriku poolt õp. Mickwitzi ajal (1881-1893) 1885-1890.a. vahel. Kroonlühtrid on ostetud Tartust ? 75 rubla.