Mälestise nimi Altar ja altariaed, 19.saj. II veerand (puit, polükroomia)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Mälestise tunnus

Ajastule iseloomuliku kujundusega historitsistlik altar ja võre 19. sajandist ja vana endisest kirikust kultuuriloolise väärtusega mensa.

Muinsuskaitse all alates 1981. aastast – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 18.

Materjal: puit, vineer, kivi, värv.
Tehnika: tisleritöö.
Mõõtmed: kõrgus 110 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pärimuse järgi toodi altar üle vanast kirikust. Altari kivist osa katab laudis. Praeguse väljanägemise omandas altar (kõrgus 110 cm) 1986. aasta jõuluks; mil ta kaeti valgeks värvitud vineeriga, kaunistuseks kullatud messingliistud ja kumerad nurgapoolsambad. Esiküljele paigaldati vaskplaat (47, 5 x 47, 5 cm) tekstiga “Vaata, see on Jumala Tall, kes võtab ära maailma patu”. Altari tagaküljele ja sellega külgnevatele neljakandilistele aaderdatud postidele toetub altarimaali raamistus.
Esiküljelt kumerduva nelinurkse põhiplaaniga aaderdatud altariaed (kõrgus predella 2. astmelt 67 cm predella 3. astmelt ca 84 cm ) on kujundatud azhuursetest aaderdatud püstistest lippidest (max laius 9,5 cm, paksus 2,5 cm).