Mälestise nimi Rahakirst, 17/18.saj. (puit, raud)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sakraalese, Annetustarve.

Kultuuriloolise väärtusega sepistatud tammekirst, kohalik käsitöö 17/18. sajandist.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aastatest (1934.a. nr. 89/9); 1981. aastast Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 38.

Materjal: puit, raud.
Tehnika: tisleritöö, sepistatud.
Dateering: 17. või 18. sajandist pärinev
Mõõtmed: Kõrgus (koos rahapilu ääristega) 71 cm, ilma – ca 65, 5 cm. Kaas (käepidemete ja vitsteta) 111, 3 x 59, 8 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Põhjalauad suuremalt jaolt hävinud, mõlemal rahapilu sepisäärel pragu; keskmine kramp hingede kohalt parandatud külgekruvitud messingplekiga. Vasak kramp säilinud poolikuna.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 17. või 18. sajandist pärinev tammepuust, sepisvitste (laius 6,8 – 8,7 cm) ja –kaunistustega (“tähed”) kergelt kumerduva kaanega rahakirst 2 mündipiluga kaanel, lukustatav kolme krambiga ning keskmise krambi joonel oleva põrklukuga. Kummalgi küljel sepistatud sang (pikkus 32 cm, laius max 13, 5 cm), kujundatud nii, et kaunistuseks taotud säkid ning voluudilik motiiv (kujutab mao silma?) paikneb ühel ja teisel pool sanga poolitavat ketast.
28. aprillil 1999 muinsuskaitse vahendusel antud ennistuskotta “Kanut” restaureerimisele (restauraator Vaabo Vainomaa), tähtajaga 1. detsember 2000.