Mälestise nimi Ambla kirikuaed ja kalmistu
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis, arheoloogiamälestis
Mälestise vana number Arh. 380, Arhe. 148-k
Ava kaardil

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu, Kirikuaed.
Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vanade hauatähiste, jälgitavate piiridega ja järjepidevalt hooldatud kalmistu ja kirikuaed. Arheoloogiamälestise tunnuseks on arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia lääneküljel maakivisidusmüür, põhjaküljel pae- ja raudkivimüür. Idaküljel pae- ja maakivikuhjatis. Lääneküljes värav paekivipostidega, ilma väravavõredeta. Põhjaküljel kolmekäiguline väravaehitis (pealt kaetud) ca 2 m kõrgune paekivist kahepoolsete sepisvõredega ja läänepoolse sepisjalgväravaga. Kabelist lõunapool pinnases märgatav kunagise kirikuaia lõunamüüri asukoht. Kirikuaia loodenurgas paekivist ehitis madala viiluga. Kirikust edelas täiskelpkatusega kivikabel.
Kirikuaed rikkalik: sepis- ja valutähiseid, sepisaedu, graniittähiseid, marmortähiseid, hauaplaate, kiriku edelanurgas vana kivirist. Kirikust põhja pool Maydellide hauaplats moodus 7 x 7 m kõrgusega 1 m: krüpthaud paekivist võlviga ümbritsetud graniitpostidega ja kettaiaga.
Kirikuaias on A. Adamsoni hauamonument "Laps moonidega" ja mälestusmärk Vabadussõjas langenutele (skulptor A. Starkopf). Kirikuaeda on maetud ornitoloog ja fenoloog Friedrich Hoyningen Huene, geograaf Jakob Kents, pedagoog Teet Lunts, kohalik kirjamees Juhan Aud jt.

Mälestise ajalugu

Rajatud pärast kiriku valmimist, 13. saj II p. Vana keskaegne kirikuaed, kalmistu rajatud 20. saj alguses.

Kirikuaeda ja kalmistule jäävate mälestiste ühine kaitsevöönd vt maa-ameti kaardilt.

Kirikuaeda ja kalmistule jäävate mälestiste ühine kaitsevöönd vt lisa nr 1.