Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Järvamaa nõunik, Karen Klandorf

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas on valatud betoonist individuaalprojekti järgi. Postamendil seisab obelisk, mille ülaosas on süvendatud viisnurga kujutis kolme temast lähtuva kiirega. Obeliski kõrgus on 2,9 meetrit ja alumise serva pikkus 69 cm. Postamendi ülaosas on eenduv simss. Postamendil on malmplaat J. Stalini tsitaadiga: "IGAVENE AU KANGELASTELE, KES ON LANGENUD VÕITLUSTES VAENLASE VASTU JA ON ANDNUD OMA ELU MEIE RAHVA VABADUSE JA ÕNNE EEST!". Teksti all on aastaarv 1941-1945 ja sama tekst vene keeles. Malmplaadi peale oli varasemalt kinnitatud marmorplaat (70x50 cm) raidkirjas langenute nimedega. See plaat on kadunud.

Ühishaud asub Tallinn-Viljandi maanteest Taadikvere kohalt 1,8 km idas.

Mälestise ajalugu

1945. aastal maeti ühishauda ümber Imavere valla haudadest leitud lahingutes hukkunud 22 punaväelase põrmud. Mälestussammas püstitati 1948. aastal.