Mälestise nimi Koeru kalmistu

Seisund: hooldamata

Menetleja: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Mälestise tunnus

Mälestis omab tähtsust kui ajalooline matmispaik, kuhu on sängitatud mitmeid piirkonna tuntud isikuid ning mitmed Vabadussõjas langenud.

Mälestise kirjeldus

Koeru kalmistu koosneb kahest osast - vanast ja uuest surnuaiast. Kalmistu uue osa väravaehitis on tellistest laotud, kolme väravaavaga ning raudsepisväravatega rajatis. Värava tipus kõrgub metallist valurist. Vana kalmistuosa sissepääsuks on samuti tellistest laotud, kolme väravaavaga väravaehitis, mille tipus paikneb rist. Hauatähised on uuel kalmistul valdavalt graniidist või kohalikust maakivist poleeritud hauakivid või hauaplaadid. Vanal surnuaial leidub hulgaliselt metallist sepis- ja valuriste ning metallist piirdeaedu.

Koeru kalmistu asub Järvamaal, Koeru asulast väljas, umbes 1 km kirikust.

Mälestise ajalugu

1846. aastal rajati Koeru kalmistu asulast väljapoole, mille tarvis andis maatüki Kapu mõisinik L. von Bremen. Esimesena maeti sinna 1846. aastal Koeru koguduse pastor D. G. Mickwits (1778-1846). Tänasel päeval kutsutakse seda kalmistuosa vanaks surnuaiaks. Sinna on maetud ka mitmed Eesti Vabadussõjas hukkunud. Samuti asub vanal kalmistul 1905. aasta rahvarahutuses langenute ühishaud. 20. sajandi alguses rajati vana kalmistu vastu, üle maantee, uus kalmistu. Esimesed matused sellel kalmistuosal pärinevad 1924. aastast. Uuele kalmistule on maetud mitmed Koeru ja Koeru kihelkonna hariduselu ja seltsielu edendajad.

Allikad

Pohla, A. Koeru uue kalmistu inventariseerimine. Reg. nr. 4009. Aravete, 2015. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-12334.