Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishaual olev mälestussammas on valmistatud kolmest dolomiitplokist tüüpprojekti järgi (ENSV Vabariikliku Projekteerimise Instituudi "Estonprojekt" kavand, autor on arhitekt J. Laasi). Samba kõrgus koos alusega on 215 cm, laius 105 cm ja paksus 37 cm. keskmisel plokil on reljeefraidkirjas tekst eesti ja vene keeles: IGAVENE AU KANGELASTELE / KES LANGESID VÕITLUSES / NÕUKOGUDE KODUMAA VABADUSE / JA SÕLTUMATUSE EEST! Teksti all on aastaarvud 1941-1945. Teksti kohal on väljaraiutud viisnurga ning selle keskel sirbi ja vasara kujutis. Samba alumisel plokil on marmorist plaat, millele on kantud kahe 1941. aastal hukkunud punaväelase nimed ja ühishauda maetud tundmatute arv - 66.

Ühishaud asub Koeru kalmistu lõunaservas.

Mälestise ajalugu

Kohalike elanike mälestuste kohaselt toimus 1941. aastal Koeru ümbruses toimunud lahingutes hukkunud nõukogude sõdurite ümbermatmine siinsesse ühishauda 1945. aastal Norra, Preedi, Valila jt küladest. Teistel andmetel maeti siia ühishauda Koeru alevikus asunud ühishauast ümber Koeru kirikumõisas paiknenud sõjaväehaiglas haavadesse surnud sõdurid. Mälestussammas paigaldati ühishauale 1952. aastal. Mälestustahvli paigaldamise aeg on teadmata.