Mälestise nimi Paide Reopalu kalmistu

Menetleja: Järvamaa nõunik, Karen Klandorf

Mälestise tunnus

18.saj. II poolel rajatud kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud vanu hauatähiseid-, hauapiirdeid, ajaloolised haljastuselemendid, ajalooline planeering, ümbritsev piire ning väravad.

Mälestise kirjeldus

Kalmistut piirab lõunaküljelt paekivi kuivladumüür, idaküljelt pae- ja maakivilaotis, mujal piirdeta. Lõunaküljel kaks väravat. Idapoolne: paekivipostid, kahepoolsed sepisväravad. Läänepoolne (keskne): paekivist, lubjatud, väravapostid, nende peal puitkate-viiluga, kaetud katusekividega, puitosasse sisselõigatud daatum: 1774 (kalmistu asutamise aasta). Värava ees kahepoolsed täispuitväravad (voodrilauast) sepistatud hingedel ja sepislukuga. Kalmistul leidub sepis- ja valutähiseid, üksikuid sepisaedu, üks malmaed, hinnalisi graniittähiseid, mõned marmorristid.

Kalmistu asutatud 1774
Kalmistu oli kasutusel 20.s. lõpuni.