Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Sõjategevuses hukkunute matmispaik

Mälestise kirjeldus

Dolomiidist alusel seisab risttahukakujuline dolomiitplokkidest mälestussammas, millele on kinnitatud kunstmarmorist plaadid (50x70 cm). Aluse mõõtmed: kõrgus 33 cm, laius 215 cm, paksus 140 cm. Samba mõõtmed: kõrgus 223 cm, laius 150 cm, paksus 80 cm. Sambal dolomiidist viisnurk, plaatidel süvaraidkirjas mustaks värvitud tekst hukkunute nimedega.

Ühishaud asub peavärava juurest kabeli juurde viiva tee ääres, sellest läänes (vasakul).

Mälestise ajalugu

Ühishauda on pärast sõda ümber maetud põrme mitmelt poolt Järvamaalt: Päinurmest, Eiverest, Võõbust ja Paide vallimäelt. Viimane ümbermatmine toimus 21.07.1950. Kokku on hauda maetud 29 hukkunut. Mälestussammas avati 21. juulil 1950. aastal. Mälestussammas projekteeriti Projekteerimise Instituudis "Estonprojekt" (arhitekt J. Laasi).

Kalmistule jäävate mälestiste ühine kaitsevööndi ulatus vt. KKT lisa nr. 1