Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Terroriohvrite ühishaud

Mälestise kirjeldus

Ühishaual on kaks mälestuskivi. Kabelile lähemal asuval mälestuskivil on viisnurga kujutis ja selle all tekst: "1941.-1944. A. PAIDE LINNAS / FAŠISTLIKU TERRORI OHVRIKS / LANGENUD NÕUKOGUDE INIMESED: / KOLM NAIST, KUUS MEEST". Mälestuskivi on paigaldatud 1986. a. või hiljem. Teisel mälestuskivil on samuti viisnurga kujutis ja selle all on kahe hukkunu - Osvald Aksel´i ja Aleksander Larini - nimed ning eludaatumid.

Ühishaud asub Paide Reopalu kalmistul kabeli taga.

Mälestise ajalugu

Aastatel 1941-1944 hukatud maeti Paide ümbruskonna rabadesse. Osa neist leiti pärast sõda ülesse ja maeti Reopalu kalmistule. Siia maetud üheksa isiku ümbermatmine Paide-Türi maanteäärselt heinamaalt toimus 4. novembril 1944. aastal (ajalehe "Uus Järvalane" 10.11.1944 andmetel). Üheksa hukkunu mälestuseks paigaldati praegune mälestuskivi 1986. aastal või pärast seda. varasemalt olid haual dolomiidist mälestusplaadid.

Kalmistule jäävate mälestiste ühine kaitsevööndi ulatus vt. KKT lisa nr. 1