Mälestise nimi Monument Paide linna vallutamisel 1573. a. langenud vene sõduritele

Menetleja: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Kultuuriajaloolise tähtsusega mälestusmärk.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on neljatahulise ning ülevalt aheneva sambaga, mis on asetatud maakividest alusele. Samba obeliskiosa on laotud paekivist ning samba sokliosal on märgitud aastaarv 1573.

Mälestise ajalugu

Monument on püstitatud 1886. aastal Mäo mõisniku Olaf von Stackelbergi eestvedamisel, kui Vene suurvürst Vladimir Aleksandrovitš Paidet külastas. Monument püstitati tsaar Ivan Julma sõjameestele, kes hukkusid 1573. aastal Paide piiramisel.
Vene väed piirasid Paidet Ivan Julma juhtimisel aastavahetusel 1572/1573. Kindlus vallutati pärast viiepäevast piiramist tormijooksuga 1. jaanuaril 1573. Teiste langenute hulgas oli ka tsaari poeg hertsog Magnus ja tsaari parim sõber Maljuta Skuratov.
Aastad 1558-1607 olid Paide jaoks intensiivse sõjategevuse aeg, kui viiekümne aasta jooksul tuli taluda sõda kokku kümnel korral.
(K. Kroon 2017, Paide 16.-18. sajandil, lk 79-82)