Mälestise nimi Roosna-Alliku mõisa kalmistu ja kabel
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number Arh. 386

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(16)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Maastikuobjekt, Kabeliaed, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kabeliaed, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kabel ja kabeliaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tähelepanuväärne näide Roosna-Alliku mõisa juurde kuulunud perekonnakalmistust ning kabelist.

Kirjeldus

Kalmistu läbimõõt umbes 30 m., lõuna- ja lääneküljest ümbritsetud kõrge vallikraaviga, mujal madala kraaviga.. Kabel 6-nurkne paekiviehitis, mis kaetud kupliga. Katusekate puudub. Uksed puuduvad. Kabeli sissepääsu kõrval paremal üks paest hauaplaat, hauaplaadi tükke. Kabelist 15 m kaugusel imposantne hallist graniidist ristialus väljaraiutud avatud raamatu kujutisega. Kalmistu territooriumil kasvavad üksikud suured puud..

Ehitatud 19. sajandil.

Kaitsevööndi ulatus

Roosna-Alliku mõisakompleksi kuuluvatele hoonetele ja pargile on kehtestada ühine kaitsevöönd (vt Maa-ameti geoportaalis kultuurimälestiste kaardirakendust).

Meedia

kultuur.err.ee 10.09.2014, artikkel "Tänavune aasta ajaloomälestis on Roosna-Alliku mõisakabel ja kalmistu"