Mälestise nimi Türi Vana kalmistu

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

Matmispaik, mille koosseisus on kohaliku kirjamehe ja pedagoogi viimane puhkepaik. Kalmistu omab kunstilist, ajaloolist ja miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Matmiseks suletud. Pool kalmistust on kujundatud pargiks. Maapind tasandatud, säilinud tähised maetud mulla alla, hauaplatsid fikseerimata. Üksikud hooldatud hauaplatsid jäetud alles. Säilinud kalmistuosa võsas, korrastamata, kohati leidub hooldatud hauaplatse. Säilinud kalmistuosal on alles sepis- ja valutähiseid, mõned graniittähised. Kalmistu ümbritsetud kõrghaljastusega. Kalmistu asub ka ärkamisaja tegelase ja kooliõpetaja Mats Tõnissoni haud.

Ajalugu

Surnuaed on rajatud arvatavasti 18. sajandil ning matmiseks suletud suures osas 1930ndate keskpaigas, viimased matmised on toimunud 1940ndate alguses.