Mälestise nimi Carl (Karl) Abraham Hunniuse (1797-1851) haud
Ava kaardil

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Haapsalu mudaravila asutaja haud

Mälestise kirjeldus

Valgest Itaalia Carrara marmorist valmistatud 3,7m kõrgune rist, mis paiknev looduslikust graniitrahnust alusel. Ristil on tekst.

1998. aastal rist lõhuti. Kolmeks tükiks purunenud risti restaureeris 2000. aastal restauraator Merike Limberg.

C. A. Hunniuse haud asub Haapsalu Vanal kalmistul.

Mälestise ajalugu

Tartu Ülikoolis õppinud sõjaväearst C. A. Hunnius saabus Haapsallu 1820. aastate alguses. Baltisaksa päritolu meditsiinidoktor tegeles esialgu sõjaväelaatsareti haigetega, kuid ravis ka kohalikke elanikke. Väidetavalt inspireerituna Holmi rannakalurite ideest meremuda raviva toime kohta hakkas ta selle materjali võimalusi katsetama ka oma patsientide peal.
Vaatamata mitmetele ebaõnnestumistele oli noor arst muda ravivas toimes kindel. 1825. aastal ehitati C. A. Hunniuse initsiatiivil ja kohaliku mõisniku de la Gardie toetusel Haapsallu esimene mudaravila ning 1845. aastal teine.