Mälestise nimi Hanila kalmistu

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähiste ning kabelihoonega.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 2,85 ha. Kalmistut piirab valdavalt maakivikuhjatis, mis kohati on laotud ka seguta müüritisena ning mille kõrgus on kuni 1,5 m.
Pääs kalmistu vanemale (idasuunale) jäävale osale on olnud läbi väravakabeli. Nüüd täidavad peavärava rolli lääneküljel paiknev värav (kaks massiivset paeposti 1 x 1 x 1,7 m ja ava 2,4 m). Kalmistule pääseb ka läbi lääneküljele jäetud ava ning idaküljele jäetud ava, mida sulgeb lihtne puitvärav.
Maakivist kildkrohviga väravakabeli 7 m kõrgusel kiviosal paikneb 2,5 m kõrgune puittorn. Kalmistul on kaev ning kaks tavapärase lahendusega mälestusmärki 1941.-1945. aastal hukkunud nõukogude sõjaväelastele. II maailmasõja eelsesse perioodi kuuluvatest hauatähistest ja piiretest on kalmistul 160 metallhauatähist (s.h. 63 sepist), neli sepisaeda ning 69 kivist hauatähist.

Asub kirikust 400 m Kõmsi suunas, tee lähedal.

Hanila kalmistu tekkis peale Katariina II ukaasi seoses kirikuaedadesse matmise keelustamisega.