Mälestise nimi Kullamaa kirikuaed ja kalmistu
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number Arh. 239

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 18-19.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega kirikuaed ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Kirjeldus

Suur, peaaegu kogu ulatuses paekivimüüritisega piiratud. Kirikuaeda ja kalmistule viivad viis väravakohta (läbikäike rohkem). Kirikaia territooriumil paikneb paekivist krohvitud ja kivikatusega kabel. Kirikaias on ratasrist aastast 1621, rohkesti aadliperekondade hauaplatse ja -tähiseid. Kalmistul on palju sepisaedu, -riste ning malmriste, mitmeid kunstipäraseid hauamärke ja -sambaid, mis tähistavad Kullamaal tegutsenud ühiskonnategelaste matmispaiku.

Kirikuaed pärineb arvatavasti kiriku valmimisajast, kalmistu aja jooksul laienenud põhja suunas.

Kaitsevööndi piirid on näidatud KKT juurde lisatud skeemil.