Mälestise nimi Rudolf Tobiase (1873-1918) haud

Inspektor: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Väljapaistva eesti helilooja matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Raudaiaga piiratud hauaplats ca 6,5 x 3 m piki teed, väravaava teepoolses küljes. Platsil on kokku seitse hauatähist, Rudolf Tobiase haud parempoolne, tähiseks ca 35cm kõrgusele soklile paigaldatud punasest graniidist vertikaalne kivi ja sellel asetsev rist. Üldkõrgus 1,9 m, risti kõrgus 90 cm, haarade laius 48,5 cm, paksus 9 cm; ülevaltpoolt aheneva kivi kõrgus 71 cm, laius ülalt 48 cm, alt 54 cm, paksus vastavalt 19,5 ja 23cm. Kivil on tekst: RUDOLF TOBIAS / TONKÜNSTLER / *17.5.1873 / +29.11.1918.

Asub kalmistu peaväravast lähtuva tee lääneservas mõne meetri kaugusel väravast.

Mälestise ajalugu

Rudolf Tobias sündis Käinas 1873. aastal ja suri Berliinis 1918. aastal. Oma esimese muusikahariduse sai kodus oma orelivalmistajast isalt ning esimesed heliteosed on pärit ajast, kus Tobias oli 9 aastane. Peale gümnaasiumi lõppu asus Tobias õppima Peterburgi orelimängu ning kompositsiooni. Peale kooli lõppu jäi Tobias Peterburgi, kus töötas Jaani kiriku juures ning andis ka muusikatunde. Varsti peale sajandivahetust naases Tobias Tartusse, kus temast sai mitmes gümnaasiumis muusikaõpetaja ning hing Tartu muusikaelus. Tobiasel oli Tartus elades kõrghetk nii kontserttegevuses kui loomingus. Ühtlasi oli ta Noor-Eesti liige jagades rahvuslikke ideid. Kuna kodumaal pakutavad võimalused olid ebapiisavad, otsustas Tobias reisida Euroopasse, kus ta asus elama Berliini. Ta lõi Euroopa perioodil oma tähtteose Joonase lähetamine ning tegutses ajakirjaniku, organisti ja õppejõuna Berliini Kuninglikus Muusikakõrgkoolis. Rudolf Tobias suri 29. oktoobril 1918. aastal ning maeti Berliini Wilmersdorfi surnuaeda. 7. juunil 1992. aastal toodi Tobiase põrm Eestisse ning maeti ümber oma vanemate ja lähedaste hauaplatsile Kullamaa kalmistul.

Kaitsevöndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.