Mälestise nimi Lihula kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ajastu tüüpiline ning jälgitavate piiridega põlispuudega kirikuaed.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia territooriumiks võib lugeda vahetult kirikuga piirnevat ala, millel asub hauatähiseid ja mälestusmärke. Kirikuaia välispiirdeks on suhteliselt madal maakivimüüritis, lõunaküljel värav. Kirikuaias üks väike sepistatud hauaplatsi piire, kaks hauatähistena tõlgendatavat kivitähist kiriku ees (kuubikujulisel alusel koonusjas obelisk kogukõrgusega 2,5m ja üks figuursetest dolomiidisegmentidest moodustatud koonusjas tähis) ning veel mõned arvatavalt purunenud hauatähite fragmendid. Kirikuhoonest edela pool II maailmasõjas hukunute ühishaud. Kirikuaia põhjaservas risustunud varemed.

Asub Lihula linna territooriumil vahetult Tallinna maantee ääres.

Pärineb kiriku ehitusajast.

Kaitsevööndit ei kehtestata, asub Lihula vanima asustuse muinsuskaitsealal.

Allikad

Eduard Rajari, Lihula kirikuaed: Muinsuskaitselise inventariseerimise andmekogum. Pärnu, 2004 (Muinsuskaitseameti arhiivis)