Mälestise nimi Noarootsi kirikuaed ja kalmistu
Mälestise vana number Arh. 247
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 18-19.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega kirikuaed ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Mälestise kirjeldus

Üldpindala 1,4ha. Välispiirdeks on müüritisema laotud siduseta kivikuhjatis. Kirikuaias väärivad tähelepanu säilinud ketas- ja ratasristid ja mitmed muud algupärased hauatähised. Seal asub ka 18.s. lõpust pärinev varaklassitsistlik kabel.
Kalmistu kesksel kohal on Vabadussõjas langenute mälestusmärk, mis on taastatud 1990. Mälestusmärk kujutab endast kunstnikul kõrgendikul paiknevat obeliski, mille põhiosa on klombitud maakividest, tippu paigaldatud malmrist. Kõrgendikule viivast neljaastmelisest trepistikust kahel pool asetsevad tahvlid langenute nimedega.

Rajatud arvatavalt 16.s.