Mälestise nimi Noarootsi vana (Hosby) kalmistu

Kohale iseloomuliku matmispaiga näide ühes väärtuslike hauamonumentidega.

Kirjeldus

Kalmistu suurus on 0,66 ha ning see on kogu ulatuses piiratud 0,8-1,4 m kõrguse maakivikuhjatisega. Kalmistul on palju kiviriste. II maailmasõja eelsest ajast pärineb kalmistul 101 metallhauatähist (s.h. 96 sepist) ning 305 kivist hauatähist. Sepisaedu kalmistul ei ole.

Kalmistu asub Noarootsi kirikust 500 m Pürksi suunas, vahetult tee ääres.

Ajalugu

Kalmistu täpne rajamisaeg pole teada, kuid vanim säilinud ümarrist on dateeringuga 1827. aastast. Kalmistu keskel asub suur kivirist, mille ühel pool on eestikeelne tsitaat Piiblist aastaarvuga 1854 ja teisel küljel rootsikeelne tsitaat. Kõige uuem raudrist on pärit aastast 1975. Kalmistul ei toimu enam matmisi alates 1976. aastast