Mälestise nimi Rooslepa kalmistu

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Ajalooline piirkonna olulisem matmispaik ühes kabelihoone ning tähelepanuväärsete hauatähistega.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Rooslepa kabeli ümber, selle suurus on 1,57 ha ning välispiirdeks on kivikuhjatis keskmise kõrgusega u 1 m. Kalmistul on kolm väravat. Peavärav paikneb kalmistu lõunaküljel. See on kolmelööviline ning suhteliselt madal. Värava moodustavad kaks paekiviposti mõõtudega 0,6 x 0,6 m ja kaks posti mõõtudega 0,7 x 0,7 m. Avad jalakäijatele on 1 m laiused ja transpordile 2,5 m laiune. Transpordiava on suletav sepisväravatega. Väravavõlvitis on pealtpoolt kaetud rõhtsa laudkatusega. Lääne- ja idavärava moodustavad paepostid 0,6 x 0,6 x 3,5 m (kaetud väikeste laudkatustega), avaga 2,2 m. Läbikäiguavad on suletavad sepisväravatega.
Lisaks Rooslepa kabelile on kalmistul ehitistest veel Taube mälestuskabel. Kalmistu edelanurgas on Taubede perekonna hauaplats, mis on kahest küljest piiratud filigraanvalumalmist aiaga.
Kalmistul on kaev.
II maailmasõja eelsest ajast pärinevad 280 metallhauatähist (s.h. 207 sepist), üks sepisaed (filigraanvalumalmaed), 269 kivist hauatähist.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Läänemaal Noarootsi vallas Rooslepa/Roslep külas paiknedes Riguldi – Spithami maantee ääres Dirhami tee lahkmel. Kalmistul asub Rooslepa kabel.

Mälestise ajalugu

Rooslepa (Rotzleb) asulast on esimesi teateid aastast 1540. Seega võib arvata, et umbes XVI sajandi keskpaigas on kasutatud kalmistut ka sealse piirkonna põhilise matmispaigana.

Allikad

Lääne maakonna Noarootsi valla Rooslepa kalmistu inventeerimise toimik. Koostaja: Helen Koppa. Haapsalu, 2004 (Muinsuskaitseameti arhiivis)

Meedia

Reiljan, Kaire. Rooslepa kabelist varastati väärtuslikku kirikuvara. - Scripta Annalia : EELK Lääne praostkonna aastakirjad. 2013, lk. 12

- Kabel saab korda
Vana Rooslepa kabel