Mälestise nimi Nõva kirikuaed

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 18.-19. saj. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega kirikuaed ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Kirjeldus

Üldpindala on 2,03 ha. Kirikuaed ja kalmistu on piiratud paekivist müüri (läänekülg) ja maakivist kuni 1m kõrguse müüritisega, idaküljes lattaed. Laienenud lõuna poole.Sissepääsud lääneküljes - krohvitud ja lubjatud betoonpostid ning kahepoolsed sepisväravad. Põhja- ja idaküljes puitpostidega ristlattidest värav. Kirikust lõunas kabel, mille seinte äärde kogutud aluselt murdunud metallriste. Kalmistul leidub mitmeid omapärase kujuga sepisriste. Kiriku kõrval on ühismonument I maailmasõjas, Vabadussõjas ning aastatel 1941-45 ja 1941-56 hukkunud Nõva valla elanikele. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 238 metallhauatähist (s.h. 202 sepist), üks sepisaed ja 62 kivist hauatähist.

Kalmistu asub Nõva kiriku ümber.

Nõva kirik on pärit suures osas 18. sajandist. Samal ajal on kujunenud ka ümbritsev kirikuaed.