Mälestise nimi Ridala vana kalmistu

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauamonumentidega.

Kirjeldus

Ridala vana kalmistu jääb kirikuaiast läände üle Haapsalu-Laiküla maantee. Kalmistu on kiviaiaga piiratud. Piirdemüür kujutab endast kohati meetrikõrgust kuivlaotud kiviaeda. Kalmistuaia lääneküljel asub kalmistu peavärav. Sepistatud peavärav koos paekivist laotud väravapostidega on ehitatud 1932. aastal. Kalmistu kirdeosas ja lõunaosas on kiviaial veel mõned läbipääsukohad kalmistu teenindamiseks, kuid sinna väravaid rajatud ei ole. Kalmistu kujunemise ajaloost annab tunnistust kalmistu põhjaosas II kvartalis asuv kõrge paekivist ristikujuline sammas, millele on raiutud surnuaia asutamise ja laiendamise aastad. Kalmistu on suhteliselt täis maetud ning uued matmispaigad peaaegu puuduvad. Matmispaigana saab kasutada vaid juba olematuks muutunud hauakohti olemasolevate haudade vahel või vana kalmistu lääneosas, kus säilinud hauaplatse on hõredalt. Üldiselt on kalmistule iseloomulikud hauatähised vanad paekiviristid ja raudristid. Paekiviristidest on osa ristekatkised või sügavalt pinnasesse vajunud ning seetõttu loetamatud. Paljudel raudristidelpuuduvad nimeplaadid, ristid on murdunud ja kohati on säilinud vaid ristialused.
(Allikas: Koppa, H. (2005). Lääne maakonna Ridala valla Ridala vana kalmistu inventeerimise toimik)

Vanemad kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 253 metallhauatähist (s.h. 206 sepist), kolm sepisaeda ja 344 kivist hauatähist.

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Läänemaal Ridala vallas Liivakülas Haapsalu-Laiküla mnt ja Ridala-Saanika-Taebla tee ristil, Haapsalust 9 km kaugusel.

Ajalugu

Kalmistu asutamisajaks loetakse 1848. aastat ja seda on laiendatud mitmes järgus (aastatel 1879 ja 1896). Kalmistu kujunemise ajaloost annab tunnistust kalmistu põhjaosas II kvartalis asuv kõrge paekivist ristikujuline sammas, millele on raiutud surnuaia asutamise ja laiendamise aastad.

Allikad

Lääne maakonna Ridala valla Ridala vana kalmistu inventeerimise toimik. Koostaja: Helen Koppa. Haapsalu, november 2005 (Muinsuskaitseameti arhiivis)