Mälestise nimi Orel, Kriisade töö, 1906 (prospekt: puit, tisleritöö, lõigatud, õlivärv)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel.

Enno Piir, Heino Sikk. Orelimeistrid Kriisad Kokemäelt. Võru 1994, lk 19.

Materjal: puit, metall, õlivärv.
Tehnika: värvitud, aaderdatud.
Autor, valmistamise koht: vannad Kriisad
Dateering: 1906
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Etikett messingplaadil tekstiga: „Wennaksed I. I. T. Kriisa Liivimaal, Röuges”.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 8’ - prospekt valmistatud vendade Kriisade poolt ja moodustab orelikapiga ühtse terviku. Eklektiline pseudogooti elementidega prospekt rikkalikult kaunistustega liigendatud. Visuaalselt tulevad prospekti juures massiivseina esile ka orelikapi sisse ehitatud puidust oreliprospektiga sama värvitooni sambad, mis toetavad kellatorni idaseina. Prospekti raamiosa värvitud beeži tooni värviga, täited aaderdatud, kandid valged. Prospekti keskel 8’ vileaken 11 vilega, selle mõlemal küljel paarisaknad 4’ viledega, igas 5 vilet. Laulvad prospektviled on Principal 8’.
Mängupult asub oreli ees keskel, mängija on näoga oreli ja seljaga altari poole. Okaspuust puldi välisküljed viimistletud prospektiga sarnaselt. Mängupult suletav puidust kaanega, mis avatud asendis ülestõstetuna moodustab noodipuldi. Mängupult seest kaetud lehtpuuspooniga, peitsitud punakaspruuniks ja poleeritud.
Manuaalklaviatuuridel alaklahvid valged, kaetud tselluloidiga. Ülaklahvid mustad, puidust.
Pedaalklaviatuur tasapinnaline, sirge ülaklahvireaga, kaetud tammepuidust liistudega.
Registrilülitid paiknevad manuaalide kohal ühes horisontaalses reas, nende vahel keskkohas oreli valmistaja etikett messingplaadil tekstiga: „Wennaksed I. I. T. Kriisa Liivimaal, Röuges”. Registri nimi ümmargusel portselansildil iga lüliti kohale kinnitatud, erinevate oreliosade sildid erinevat värvi. Kindlate kombinatsioonide lülitid 1. manuaali serva all. Pedaalklaviatuuri kohal paisukapi tallalaud.
Traktuur puhuvtuule pneumaatiline.
Tuulepõhjad registrikanalite ja koonusekujuliste tooniventiilidega, nn Kegel-lade. Kõik tuulepõhjad ühel tasapinnal, põrandast ca 190 cm kõrgusel. 1. manuaali põhi vahetult prospekti taga, seejärel kitsas vahekäik, mille järel 2. manuaali põhi paisukapis. Pedaal paisukapi taga, 16’ suurimad viled eraldi põhjal teistest madalamal.
Viled paiknevad diatooniliselt „C” ja „Cis” pool. Suured viled keskel, kahanedes äärte suunas.
Orelisse pääseb instrumendi külgseinas olevatest ustest.
Topeltvoltmagasinlõõts kahe toitelõõtsaga, tallatav kahe tallapuuga, asub tuulepõhjade all orelikapi sees.
Puhur puudub.
/T.Mäeväli. Rannu kiriku oreli pass, 2008. Muinsuskaitseameti arhiiv/