Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Saaremaa nõunik-insener, Madis Nõmm

Terrori läbi hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Terrorismiohvrite ühishaud monumendiga asub Kuressaare kindluse kaguraveliinil. Siia on paljudest vennashaudadest maetud ümber 215 Saksa okupatsiooni ajal mõrvatut. Dolomiidist hauamonument avati 1965. aastal. See oli noorte skulptorite M. Variku ja R. Kulla ning arhitekt A. Murdmaa esimene ühine teos. Massiivse lõhestatud plokkseina keskelt kasvab välja skulpturaalne inimpea tõstetud rusikas käega. Seina kivine raskus rõhub, lämmatab, pigistab haardesse selle vastu tõusva alistumatu inimese. Ühtlasi on seinapind hiiglaslikuks mälestustahvliks, kust loeme hukkunute nimesid. Monumendi jalamil on reljeefne tekst: "Elavad, pidage meeles." Vanad pargipuud ja kiviplaatidest lai tee moodustavad kunstiteosega orgaanilise terviku.

Ühishaud asub Kuressaare kindluse kaguraveliinil.

Monument rajati 1965. a. (skulptorid M. Varik ja R. Kuld, arhitekt A. Murdmaa).