Mälestise nimi Kärla kalmistu

Inspektor: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Mälestise tunnus

19 saj. luteri usu kirikule kuulunud piirkonnale iseloomulik kalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirdeid, ajaloolised haljastuselemendid.

Mälestise kirjeldus

Asub Kärla alevikus. Mõõdus 120 x 200 m. Luteriusu kalmistu. Piiratud kuivladumüüriga. Männimetsaalune kalmistu. Leidub vanu puuriste, kiviriste, mõned sepis- ja valuristid, kalmistu lääneosas II maailmasõjas hukkunute mälestusmärk, peaväravate vastas vana kabel (1850).
Kalmistu loodenurgas matuseid pole.

Kalmistu asub Kärla sissesõidutee ääres, Kärla pargi vastas (üle tee).

Mälestise ajalugu

19. sajandi keskpaiku Kärla (Kergel) luterliku kogudusele rajatud kalmistu. Kalmistul on säilinud vana kabelihoone (1850).

Muinsuskaitseameti registri põhjal on Kärla kalmistu 19. sajandi keskpaiku Kärla (Kergel) luterliku kogudusele
rajatud kalmistu, mille puhul on tegemist luteri usu kirikule kuulunud piirkonnale iseloomuliku kalmistu näitega,
Kalmistul on säilinud vana kabelihoone (1850).
Kalmistul paikneb peavärava läheduses Buxhoevdenite kabel, mis rajati kabeli esifassadil asuva vapi põhjal
1851. aastal.
Peale II maailmasõda rajati kalmistu läänepoolseimasse ossa II maailmasõjas hukkunute ühishaud. Aastal 1949
paigaldati hauale monument. Ühishaua rajamisega saavutas kalmistu vana osa oma tänased piirid.
Saaremaa Muuseumi fotokogust pärinevatel fotodel 1990. aastatest on näha kalmistu uues osas läbi viidavad
raietööd. Kalmistu uut osa ümbritsev piirdemüür on juba rajatud. (smf_3777_241 ja smf_3777_242)
 kultuuritegelane Peeter Südda (1830-1893)
 mõisavalitseja Otto Meri (1864-1942) - oluline kui president Lennart Meri vanaisa
 kohalik kultuuritegelane, rahvaluulekoguja, literaat (ajalehtede kirjasaatja) Karl Loiken (Kaarel Loiksalu;
1868-1951)
Kärla kalmistule on maetud Saaremaa Muuseumi teadusdirektori Olavi Pesti andmetel järgmised tuntud isikud:
1868-1951)
 võimalik, et sinna on maetud ka oluline pastor Carl Christian Seeland (1740-1794) ning kultuuritegelased
Toomas Sõm(m)er (1859-1931) ja Kirill Umal (1879-1960).

Allikas: Koppel Koppel Arhitektid OÜ. Kärla kalmistu ja Buxhoevdenite kabeli Muinsuskaitse eritingimused.

Kaitsevööndi ulatus on vastavalt seadusele 50 m mälestise piirist.