Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Haual dolomiitsammas. Ülaosa süvend, kus väljaraiutud viisnurga kujutis. Samba esiküljel väljaraiutud tekst:” Igavene au/ kangelastele/ kes on langenud/ lahinguis meie/ kodumaa vabaduse/ ja sõltumatuse eest/ 1941-1945. „ Samba tagaküljel vene keelne väljaraiutud tekst. Samba mõõtmed: kõrgus 140x87x48cm. Hauaplatsi ümbritsevad 10 hauasammast(60x40x8cm) Hauaplats:10x12m. Monument valminud 1949.a.

Ühishaud asub Kärla kalmistul edelapoolse müüri ääres, peateest põhja pool.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on maetud 1944. aasta oktoobris lahingutes hukkunud nõukogude sõdurid. Monument valmis 1949. aastal. 1984. aastal püstitati ühishauale mälestustahvel lenduritele, kes hukkusid 1941. aasta septembris.

Kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata (Muinsuskaitseseadus § 25 l 5).