Mälestise nimi Mõnnuste kalmistu

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Tüüpiline 19. sajandi õigeusu kalmistu.

Mälestise kirjeldus

Kihelkonna mnt ääres Kärla teeristi vastas metsa all. Mõõdus 150 x 50 m. Ap. õigeusu kalmistu. Ümbritsetud põhja- ja idaküljelt kuivladumüüriga, lõunaküljel dolomiitkividest müür, kaetud pealt dolomiitplaatidega, lääneküljel uuem ala, ümbritsetud traatvõrkaiaga, kuhu maetakse hooldekodu surnuid. Kalmistu põhjaserval samuti hooldekodu matused. Männimetsaalune kalmistu. Leidub vanu puuriste, kiviriste, mõned sepis- ja valuristid, neli grüpthauda. Tähiste poolest vaene kalmistu. Jutluse kohta tähistab puust ap.o/ u rist ja puust lauake. Idapoolses osas uuemad matused.

Kalmistu asub Kuressaare-Kihelkonna maanteelt Mätasselja külla suunduva pinnasekattega tee ääres.

Mälestise ajalugu

Kalmistu rajatud 1851. aastal Kihelkonna õigeusu kogudusest eraldatud Mõnnuste (Kärla) Jumalailmumise koguduse matmispaigaks. Kirik ise asub Kärla vallas Mõnnuste külas (varemetes).

Kaitsevööndi ulatus on vastavalt seadusele 50 m mälestise piirist.