Mälestise nimi Kahtla kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektor, Inna Ligi

Mälestise tunnus

Matmispaik ühes hauatähiste ning kalmisturajatistega omavad ajaloolist, miljöölist ja kunstilist väärtust.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 2,45 ha. Välispiirdeks on kogu ulatuses maakivikuhjatis. Kalmistul on kolm väravat - peavärav ning kirdes ja edelas paiknevad väravad. Peavärava postid on dolomiitplokkidest (1,2x1,2x2,7 m). Kaguküljel on müüritises läbikäik. Kalmistul asub puitkabel. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 227 metallhauatähist (sh 202 sepist), 11 sepisaeda ja 553 kivist hauatähist. Ehitistest on kalmistul tööriistakuur, kaev ja käimla.

Kahtla kalmistu asub Orissaarest 20 km lõunas Kahtlas, Orissaare-Kuressaare maanteest 0,5 km idas.

Ajalugu

Kahtla õigeusukogudus on tekkinud 19. sajandi I poolel ning Kahtla õigeusukirik valmis 1873. aastal. Kalmistu rajamisaeg jääb 19. sajandisse.