Mälestise nimi Pärsama kalmistu

Ajastule ja kohale iseloomulik matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,2 ha. Välispiirdeks on kogu ulatuses maakivikuhjatis. Kalmistu väraval on dolomiitplokkidest postid suurusega 0,8x0,8x1,2 m. Postidevaheline ava on 3 m ja see on suletav metallvõrega. Kalmistul on tööriistakuur ja kaev. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 109 metallhauatähist (sh 92 sepist) ja 18 kivist hauatähist. Kalmistul on ühishaud monumendiga.

Pärsama kalmistu asub Leisist 9 km kagus, Angla-Koikla maantee ääres.

Ajalugu

Karja kihelkonna õigeusukogudus loodi 19. sajandi keskpaigas, Pärsama kogudus eraldus Leisi õigeusukogudusest 20. sajandi alguses, Pärsama õigeusukirik valmis 1908. aastaks. Samasse ajaperioodi jääb ka kalmistu rajamine.