Mälestise nimi Saikla-Nõmme kalmistu

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähistega.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,68 ha. Pea-aegu kogu ulatuses on kalmistu piiratud kuni 1 m kõrguse kivikuhjatisega (segamini paas ja maakivi). Kalmistu lõunaküljel on kivipiire u 2/3 ulatuses hävinud. Kalmistu ainuke värav on betoonpostidest, mille vahel on puitlippvõre. Müüritises on kaks ava - üks paikneb lõunaküljel ja teine kalmistu lõunatipus. Kalmistul on tööriistakuur, puidust käimla ning kaev. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 57 metallhauatähist (sh 30 sepist) ja 12 kivist hauatähist. Kalmistul on II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Asukoha kirjeldus

Saikla-Nõmme kalmistu asub Orissaarest 4 km edelas Saiklas, Orissaare-Valjala teest 0,3 km lõuna poole.

Ajalugu

Kalmistu kõrval asub Levala õigeusukabel, mis on ehitatud 1927. aastal. Tõenäoliselt on ka kalmistu pärit 20. sajandi algusest.