Mälestise nimi Tumala mõisa kalmistu kabeli varemetega

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ajalooline mõisakalmistu koos taastatud kabeliga.

Mälestise kirjeldus

Kabel on hilisklassitsistlik kivihoone, mis on varemetes. Oma portikuse, mida kujundasid 4 stiilset dolomiitplokkidest tahutud ümarsammast ning kolmnurkviilu väljaarendatud klassitsistliku frontooniga ja friisiga. Viiluvälja kaunistas raidkiviplaat vapiga ja dateeringuga 18/O.St/46. Vapiplaadi töötlus vastandina arhitektuursetele raiddtetailidele oli mõneti abitu. Kabelit piirab tamme ja pärnsalu ning temani suundub lühike puiestee. /allikas: ENSV mõisate esialgne ülevaade, Kingissepa rajoon, II köide, 1977).

Von Stackelbergide matusekabel asub mõisasüdamest ca pool kilomeetrit põhja pool.

Mälestise ajalugu

Tumala mõis kujunes Liivaimaa ordu poolt 1495.aastal Schumannide antud läänimaa keskusena. Alates 1671.aastast oli mõis von Stackelbergide käes, nende omandusse jäi see kuni 1919.a. riigistamiseni. Kabelisse on maetud von Stackelbergid.