Mälestise nimi Püha kalmistu

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Mälestise tunnus

Piirkonnale iseloomulik kalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu välispiirideks on kiviaiad, mis kalmistu keskosas ja läänepoolses otsas on oluliselt varisenud. Kalmistu idapoolses otsas on kiviaed kõrgem, ca 1.4 m.
Kalmistul on kaks väravat. Läänevärav on tehtud topeltpuitpostidest, mis on eraldi müüritisega seotud (h 1,6; ava 2,2). Väravaava on suletav puitvõredega. Idapoolses otsas on jalgvärav, puitpostidel, puitvõrega suletav.
Kohalike mõisnike kivimüüritisega piiratud hauaplatsi kõrval on lihtne puidust pult-välikantsel. Kalmistu idapoolses otsas on kunagise kivist väravakabeli vundamendi jäänused. Kalmistul on II ms eelseid metallhauatähiseid ja kivist hauatähiseid.

Püha kalmistu asub Kuressaarest 16 km kaugusel Pihtlas, Püha kirikust 1,5 km kirdes.

Mälestise ajalugu

Oletatavasti on kogu Püha uus kalmistu rajatud kohalike mõisnike matmispaigaga seotud piirkonda. Rajatud tõenäoliselt 18.saj. lõpul - 19.saj. algul.

Kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.