Mälestise nimi Pöide kalmistu

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Ajalooline matmispaik koos väärtuslike hauamonumentide, piiretega ja kalmisturajatistega.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,35 ha. Välispiirdeks on u 1,4 m kõrgune kuhjatis maakivi- ja paekivi segust. Piirde laius kõigub meetrist kuni pooleteise meetrini. Kirdeosas on kalmistul üks kahepostiline puitvõrega suletav värav. Lõunaküljel pääseb kalmistule üle nn loomatõkke. Lääneküljel on piirdes 1,6 m laiune läbikäiguava. Ehitistest on Pöide kalmistul (Aderkasi) Buhrmeisteri kabel ja poolmaa-alune hauakamber. Piirdest väljaspool on kaev ja puidust kuur. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 188 metallhauatähist (sh 159 sepist), 6 sepisaeda ja 40 kivist hauatähist.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Orissaare-Laimjala maantee lähedal, Tornimäele viivast teeristist 700 m Orissaare suunas.

Mälestise ajalugu

Pöide kalmistu koosseisus on silmapaistev klassitsistlik Aderkasi kabel, mis kannab aastaarvu 1791. Ülejäänud kalmistuosa täpne rajamisaeg pole teada, kuid suure tõenäosusega jääb 18. sajandisse.

-Taas rikuti mälestis värvimisega ära